Anthem Lore: Az emberiség eredete


Erről a témáról egyelőre nincs túl sok információnk, így valószínűleg több spekulációt fog tartalmazni a bejegyzésem mint megerősített tényt. Az emberek származása az Anthem egyik ‘misztikuma’. Ez lehetővé teszi, hogy saját kútfőből próbáljuk meg kitölteni a hiányzó puzzle darabokat és különféle teóriákat gyártsunk. Kezdésként találgatás helyett nézzük végig azokat a tudnivalókat amelyek az Anthem eddigi története és lore morzsái alapján már ‘tényként’ lettek feltárva előttünk.

(SPOILER) Bizonyított állítások

Megjegyzés: Olyan információkat sorolok ide, amelyek a játékon belül valamely NPC vagy cortex bejegyzés által kerültek említésre vagy megerősítésre.

Ahány frakció, nagyjából annyiféle variáció létezik arra, hogy miként magyarázza meg az adott csoport vagy közösség az őket körülvevő világ történetét és az emberiség eredetét. Ebből a legnépszerűbb (amivel az Anthemet is promózták), az az állítás, hogy jelenleg egy istenek (shaperek) által hátrahagyott befejezetlen világban élünk, amely a genezis korszakában rekedt. A hivatalos forrásokban is így mutatják be az Anthemet, de ezt az információt szerintem ne kezeljük köbe vésett tényként. A bioware történeteit ismerve lehetséges, hogy csak féligazságról van szó, náluk sokszor bizony nem minden az aminek látszik.

Származást tekintve Mirrus legtöbb emberi lakója egyet ért abban, hogy őseik valószínűleg ezen a világon születtek, tehát nem a bolygón kívülről érkeztek (megjegyzés: Mirrus a bolygó egyik kontinense, Bastion pedig egy ezen belüli régió és emberi birodalom is egyben. Az ezeken kívüli területekről nincsenek még információink).
A jelenlegi emberiségnek fontos, hogy semmi köze sincs hozzánk vagy a Földünkhöz, ezt már többször megerősítették a fejlesztők is, tehát nem egy apokaliptikus világban játszódik a saját univerzumunkban. Több teória kering arról, hogy az első emberek miként jelentek meg ezen a bolygón, a főbb nézetek szerint a shaperek és relikviáik teremtették meg az emberiséget is, viszont ezzel nem minden csoport ért egyet. Ha valaha köztudott is volt az igazság, mára már az évszázadok alatt teljesen elkopott, átalakult vagy elfelejtődött ez a tudás.

Bár a világ óriási, felnézve több holdat és egy bolygót láthatunk. Szerintem mi is a holdak egyikén tartózkodunk valójában.
Az Anthem világa: hold vagy bolygó?

Bármi is az igazság, az emberiség sorsa nem alakult túl rózsásan. Egyrészt nem mi vagyunk a bolygó egyetlen intelligens faja, másrészt nagyon messze állunk a ranglétrán a tápláléklánc tetejétől. Dawn légiója és felkelése előtt az emberek nem is éltek szabad népként, rabszolgasorba taszítva az urgoth faj uralkodott felettük (az urgoth előtti időkről nincsenek információk). Ha Helena Dawn nem lépett volna Spartacus szerepébe felszabadítva és elindítva az emberiséget egy saját birodalom létrehozásának útján, valószínűleg mi sem repkednénk javelinben a játékban. Az urgothok ‘végleges’ visszaverése később sajnos az ikonikus Helena életébe került, a vezető nélkül maradt hősökként ünnepelt légió pedig 3 részre szakadt (Dominion, Sentinel, Freelancer), mivel nem tudtak megegyezni abban, hogy mi legyen a közös cél a jövőre nézve. Az urgothokkal azóta nem találkozott senki, sokan már a létezésüket is megkérdőjelezik így a generációk során lealacsonyodtak gyermek mesékben szerepelő mumusokká. Tudjuk azonban a történet eddig elérhető ‘végéből’, hogy nem lélegezhetünk fel. Az urgothok bizony újra visszatértek Bastionra.

A holttest amit a játék végén lelepleznek bizony egy urgoth.
Anthem - az urgoth faj visszatér

Érdekes számomra, hogy attól függetlenül, hogy elvileg ezen világ gyermekei vagyunk, úgy tűnik mintha nem illeszkednénk tökéletesen az ökoszisztémába. A falak nélkül gyakorlatilag az emberi civilizáció többsége halálra lenne ítélve, viszont még falakon belül is nagyon magas a halálozási ráta. Az NPC beszélgetések alapján a halál az emberek életének gyakori része, és sokszor meglepően közömbösen beszélnek róla. Ritkaságnak számít emiatt ha valaki megéri az idős kort, nem Haluk és Yarrow a jellemző (ezért látunk többnyire fiatal arcokat). Talán a rövid életkor is magyarázza, hogy a tudás és a technológia miért kopik el ilyen könnyedén. Helena idejében úgy tűnt, hogy a technológia és az Arkanisták ismerete magasabb szinten állt mint most. Az arany kornak minden bizonnyal vége, a császárság generációk óta hanyatlik, és egyre több területet veszít Bastionból a kataklizmák vagy a Dominion miatt (A Dominion esetében úgy tűnik mintha ők megőrizték volna az egykori tudást). Régen Bastion lakói falrendszereket és helyőrségeket húztak fel, amik egész régiókat nem csak településeket védtek (ezért látunk mindenféle romokat). Azonban a légió feloszlásával, a falak sérüléseivel (Attack on Titan jelleg), a lakosság csökkenésével és a kataklizmákkal hanyatlásnak indult a védelem és egyre több terület vált túl veszélyessé és kiszámíthatatlanná emberi életre. Születtek tervek arra, hogy visszavegyünk területeket (fort tarsis szélén lévő új állapotban lévő épületek), azonban ez nem sikerült és a projekt félbe lett hagyva. Most scarok és outlawok húzták meg itt magukat.

Hozzáteszem, az arkanisták sem könnyítik meg egyébként a tudás megőrzését, mivel a veszélyesnek ítélt információkat sokszor elrejtik, és nehéz próbák elé állítanak bárkit aki hozzá szeretne jutni. Mondjuk sosem értettem ezt az analógiát, hogy ha egy bizonyos tudás ennyire veszélyes, akkor miért nem pusztítják el? Helyette dugdossák, aztán megy a szomorkodás, ha véletlen valaki ráakad. Okéé… Ha engem kérdeztek a régi idők arkanistái szimplán trollok voltak, csak szegény Matthias még nem ébredt rá erre…

Az eddig ismert információk még nem adnak magyarázatot arra, hogy Helena és Vassa miként is jutott pontosan a javelin technológiához. Az a gyanúm, hogy a tudást valahonnan ellopták vagy véletlenül rábukkantak, hiszen a lázadás során képesek voltak kiforrott javelinek építésére, viszont mégis kardokat, pajzsot és lándzsákat használtak lőfegyverek helyett. Érdekesség: az Anthem világában az emberek egyébként nem használnak elektromosságot vagy mikrochip technológiát. A civilizáció által használt energiaforrás az “ember” gömbök (fénylő energia bigyók amiket ládákból lehet lootolni), a technológia fejlődése pedig sokszor a shaper relikviák kutatásából kinyert információkon alapszik. Elképzelhető, hogy a javelin eredetileg is emberi találmány még a rabszolgasor előtti időkből, de az is lehet, hogy más intelligens fajok elfeledett tudására bukkantak rá. A bejárható térképen is találhatunk olyan romokat, amely ősi intelligens nem emberi lények által hátrahagyott civilizációk maradványai, eredeti építőik valamiért örökre eltűntek.

A hányatott sors ellenére az embereknek mégis van egy kiemelkedő tulajdonsága ami miatt az Urgothok is előszeretettel tartották őket rabszolgaként. A shaper relikviák használatának és megértésének képessége. Erre még az urgothok sem voltak képesek, viszont valamilyen oknál fogva több ember fogékony a relikviák alkalmazására vagy az Anthem hangjára (Cypherek például).

Az emberiség sorsának alakulásban szerintem a közelgő Urgoth veszélynek és a Dominionnak lesz döntő szerepe. A Dominion valószínűleg nem véletlenül vált ki annak idején a légióból, biztos tudnak valamiről amit a légió eredeti vezetői el akartak titkolni, hogy ne kerülhessen rossz kezekbe. Nekik valószínűleg más véleményük volt a túlzott óvatoskodásról.
Az Urgothok kapcsán pedig Cardea már úgyis megjósolta nekük, hogy mind meghalunk… 😀 szóval emiatt nem is görcsölök annyira rá arra, hogy nem esik legendary. A boldogság kulcsa az elfogadás.

No para - mind meghalunk

Észrevételek és teóriák:

Megjegyzés: sokat kutakodtam már a játék fajainak eredettörténetével kapcsolatban, így a saját teóriáim eközben össze is fonódtak mások észrevételeivel és felvetéseivel. Éppen emiatt az itt található információk és gondolatmenetek csak kis részben származnak saját kútfőből. A cikk alján össze is szedtem nektek azokat a tartalmakat ahol érdemes nézelődni, ha kíváncsiak vagytok hol olvasgattam és merítettem ötleteket (angol tartalmak).

Jöjjön néhány teória:

1. Kísérleti nyulak:
Egyes emberek szerint egy kísérlet részei vagyunk, és ezért nem lehet elhagyni a bolygót se, hiába van meglévő technolólgia a repüléshez. A bolygó atmoszférájában bizonyos magasságoknál hatalmas szelek tombolnak (a játék is letaszít ha túl magasra merészkedsz, szól róla cortex is). Ezek a széllökések kiszámíthatatlanok, és kezdetleges repülőkkel nehéz lenne bennük manőverezni a szoros sziklák között, így maradtak a javelinek. Velük könnyedén le lehet szállni, és van esélyed túlélni is odalent. Gondolom fontos szempontok az állandóan változó környezeti hatások is, például a repülést megállító vagy hátráltató effektusok, de több repülni képes ragadozó is létezik (pl. Wyvern). Javelinnel már nem egyszer zuhantam le így. Kérdés, hogy bármilyen repülővel ezt mennyire lehetne túlélni, vagy elkerülni. Az interferenciák miatt sokszor cypher nélkül vakon kellene navigálniuk ami szintén veszélyes.
Az NPC karaktereknek olyan teóriái voltak ezzel kapcsolatban, hogy talán direkt nem lehet elhagyni a bolygót, vagy magasra repülni mert egy kísérlet részei vagyunk, és a Shaperek messziről röhögnek rajtuk a ketrecünkbe néha néha betekintve. Szerintem a környezeti hatások, és a flóra/fauna egyszerűen nem engedi a technológia fejlődését ezen a téren.

2. Kísérleti nyulak B. verzió:
Több helyen vannak arra utaló nyomok, hogy a világban éltek korábban intelligens és empatikus fajok, amiknek valamilyen oknál fogva nyoma veszett, csak ősi romok maradtak utánuk. Talán egy olyan kísérlet részei vagyunk, ahol fajok ellenállását tesztelik, és a túlélőket vizsgálják. Az emberek esetében az Urgothok például majdnem elpusztítottak minket.

3. Alternatív eredettörténet:
Kering néhány információ az Anthem tervezése során készült koncepciókból. Az egyik ezek közül az, hogy egy lezuhant űrhajó telepesei vagyunk, és a javelinek csupán az űrruhák tovább fejlesztett változatai. Ez elvileg egy elvetett eredettörténet, viszont bizonyos elemeiben szerintem lehet igazság, mégis csak a Bioware stúdiójáról beszélünk. Nincs valós bizonyíték arra, hogy erről a bolygóról (vagy holdról) származunk.

4. Véletlen bug:
Valamilyen rosszul működő shaper relikvia teremtette meg az emberiséget. Ez megmagyarázná azt is, hogy miért nem alkalmazkodunk megfelelően a világ viszonyaihoz. Egy bug valószínűleg nem sül el jól.

5. Megijedt teremtők:
A shaperek lehetséges, hogy be akarták fejezni a világot, azonban valami megrémisztette őket és elmenekültek. Erről több NPC is találgat a játékban. Ha valamitől az ‘istenek’ megfutamodnak valószínűleg nekünk se jelent semmi jót hosszú távon.

6. Alkatrészek vagyunk:
Eredetileg a bolygót terraformáló rendszerhez tartozunk. Feladatunk talán az eszközökre való csatlakozás és kommunikáció volt. Ez megmagyarázná, hogy miért vagyunk képesek kezelni a shaper relikviákat, vagy hallani az Anthemet. Más fajoknak is lehetett saját feladata, az urgothok megjelenésük és méretük alapján segítők és fizikai munkások lehettek például (emberek az ész, urgothok az erő stb…). Viszont ez az egyensúly valamiért fel lett rúgva így a terraformálási folyamat is megszakadt.

7. Mi vagyunk a shaperek:
Lehet, hogy mi alkottuk a terraformáló rendszert, de valamilyen oknál fogva elvesztettük felette a hatalmunkat, ráadásul a generációk során egyre kevesebb ember lett képes arra, hogy kapcsolatott teremtsen a relikviákkal vagy az Anthemmel. (genetikai hanyatlás?)

8. Csábító technológia:
Lehetséges, hogy a Shaper relikviák és szerkezetek egy nagyon régóta elhagyatott kísérlet maradványai amik több intelligens fajt csábítottak már a bolygóra (vagy csapdáról van szó) . Példa erre a Scarok megérkezése is akik szintén a shaper technológia miatt jöttek. Talán egy emberi felfedezőcsapat is így került a bolygóra amit aztán nem tudott többet elhagyni.

Nektek mi a véleményetek, mi lapulhat a háttérben? 🙂

Források és érdekes témák/videók ezzel kapcsolatban:
https://www.reddit.com/r/AnthemTheGame/comments/audl6l/lore_humans_history_in_anthem/
https://www.youtube.com/watch?v=1lRE2jV71VU
https://www.reddit.com/r/AnthemTheGame/comments/a3mvea/lore_speculations_about_creation_of_world/
https://www.reddit.com/r/AnthemTheGame/comments/apmlgb/spoilers_anthem_genesis_speculation/
https://www.reddit.com/r/AnthemTheGame/comments/ahf8jy/speculative_dive_into_the_lore_of_anthem/
https://www.reddit.com/r/AnthemTheGame/comments/ayqgq3/does_earth_exist_how_did_humans_end_up_in_bastion/This site was created under Electronic Arts’ Fansite Kit Terms using materials from Anthem. Trademarks are the property of their respective owners. Game materials copyright Electronic Arts Inc. and/or its licensors. Electronic Arts Inc. and its licensors have not otherwise endorsed and are not responsible for the operation of or content on this site.